Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 

PLICNÍ ASTMA

 

Čajová směs Smícháme stejné množství jitrocele kopinatého a mateřídoušky, šálek vody svaříme s plátkem citrónu a jednou čajovou lžičkou hnědého krystalového cukru. Odstavíme a vsypeme jednu čajovou lžičku bylinné směsi. Čaj necháme odstát, přecedíme a pijeme po doušcích, velmi horký. Denně bychom měli vypít čtyři až pět šálků tohoto čaje. Čaj vždy připravujeme čerstvý.

ROZEDMA PLIC

Rozedma plic je způsobena nadměrným hromaděním vzduchu v plicních sklípcích.Obrazek

Plavuň obecná Jednu zarovnanou čajovou lžičku plavuně přelijeme šálkem vařící vody, necháme odstát, přece­díme, pijeme ráno, nalačno. Více než jeden šálek čaje denně nelze vypít!

 

ObrazekSléz přehlížený Dvě vrchovaté čajové lžičky slézu namočíme na 12 hodin do 3/4 litru studené vody. Studený výluh ohřejeme a přecedíme. Během dne vypijeme po doušcích tři šálky čaje. Vhodné je nalít celou denní dávku do termosky. Scezené listy můžeme v malém množství vody opět ohřát. Poté je scedíme, rozložíme na čisté plátno a přiložíme na průdušky a plíce. Obklad převážeme teplým šátkem. Častou příčinou plicního emfyzému je porucha činnosti jater. Pro tyto přípravy doporučuji následující kúru:

Zábal z přesličky rolníObrazek

 

Podle závažnosti onemocnění doporučujeme jeden až tři parní zábaly z přesličky rolní.Zábal přiložíme ráno, než vstaneme, druhý v poledne a necháme je působit 2 hodiny. Poslední zábal přiložíme na celou noc.

Dvě vrchovaté hrsti přesličky vložíme do síta zavěšeného nad nádobou s vroucí vodou. Stoupající páry přesličku napaří. Obsah síta rozložíme na lněné plátno a přiložíme na nemocné plíce. Parní zábal převážeme teplým šátkem.

 

PLICNÍ ONEMOCNĚNÍ

ObrazekKopřiva Schopnost kopřivy pročišťovat krev využijeme i při plicních onemocněních.Jednu vrchovatou čajovou lžičku kopřivy přelijeme šálkem vařící vody, necháme odstát, přecedíme a po doušcích pijeme dva až čtyři šálky čaje denně.

 

Přeslička rolní Kromě uvedených čajů vypijeme denně ráno a večer po šálku přesličkového čaje.Jednu vrchovatou čajovou lžičku přesličky přelijeme šálkem vařící vody, necháme odstát, přecedíme a pijeme po doušcích.Obrazek

 

Puškvorec obecný Během dne žvýkáme puškvorcový kořen. Hořkost zapijeme malým množstvím čaje z řebříčku, zbytek kořene vyplivneme.

ObrazekRdesno ptačí Jednu vrchovatou čajovou lžičku rdesna ptačího přelijeme šálkem vařící vody, necháme odstát, přecedíme a po doušcích pijeme dva šálky čaje denně.Obrazek

 

Řebříček obecný Jednu vrchovatou čajovou lžičku řebříčku přelijeme šálkem vařící vody, necháme odstát, přecedíme a pijeme po doušcích. Denně vypijeme čtyři šálky řebříčkového čaje.

ObrazekSirup z podbělu léčivého
Návod na přípravu najdete v sekci Bylinkové sirupy.Denně užijeme jednu čajovou lžičku čistého sirupu, anebo ho používáme na slazení bylinkového čaje.Obrazek

 

Zábal z přesličky rolníNa noc doporučujeme přiložit na hrudník parní zábal z přesličky rolní.Dvě vrchovaté hrsti přesličky vložíme do síta zavěšeného nad nádobou s vroucí vodou. Stoupajícími párami se přeslička nahřeje. Obsah síta vysypeme na čisté lněné plátno a přiložíme na plíce. Parní zábal z přesličky potom převážeme teplým šátkem. Necháme působit celou noc.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář